lördag 2 februari 2013

tre andra mackor

För er som glömde anteckna på föredraget i tisdags kommer här lite stöd för minnet. Och för er som inte var där, här kommer tre recept på sovel delux. En Hommus, en ingefärsrasp och en solrospesto. Straight outta Schuckert med hälsning från Sven! 


Hommus:   250 g kokta kikärtor
                 2 msk tahini, jag föreslår köpt sesampasta.
                 3-4 vitlöksklyftor
                 saften av 1/2 citron
                 1/2 tsk salt
                 olivolja (virgin)
                 1 tsk spiskummin.

Lägg kikärtorna och vitlöken i en matberedare, kör tills allt är väl mixat. Tillsätt olivoljan lite i taget, man ser hur massan reser sig och blir luftig. Nu kan man öppna maskinen och kontrollera smak och konsistens, Jag anger inte mängd av olivolja, det är lätt att se hur mycket man ska använda. Nu är det dags för salt, citron och spiskummin, tillsätt dessa och kör ytterligare en liten stund, smaka av och tillsätt lite av spadet från kikärtorna om du tycker att din hommus är för tjock.

Ingefärsrasp:   !,5 dl riven färsk ingefära
                      3-4 vitlöksklyftor
                      Olivolja så att det täcker väl
                      Något salt

Tag fram ingredienserna, ingefäran behöver inte skalas, man kan skölja och putsa den vid behov. Tag fram en skål. Lägg i ingefäran och vitlöken (pressad) tillsätt oljan samt salt, rör om, klart att servera.

Min Solrospesto:  2 dl solrosfrö
                          1 knippa ruccolasallad även kallad senapskål på svenska.
                          3-4 klyftor vitlök
                          Olivolja av god kvalitet 
                          1/2 dl riven Parmesanost eller Fransk Port Salut som är lite hårdare och torrare än den 
                          svenska.
                          Några stänk av Crema di Balsamico.
                          Salt

Lägg solrosfröna och vitlöksklyftorna i en matberedare, mixa väl, tillsätt olivoljan lite i taget, när massan börjar få lite volym så tillsätter man ruccolan kör beredaren en stund till mer olja tilsätts. Sedan ska den rivna osten i, det kan nu behövas lite mera olivolja. Man avslutar med salt och Crema di Balsamico efter smak.


Så nu är det bara att sätta fart prova och låta fantasin sprudla ty det är bara den som kan sätta dina gränser!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar